Monday, August 11, 2008

Numeromaniaa

Aamutv:ssä oli vieraana numerologi, joka selitti kuinka nimi ja syntymäaika vaikuttavat elämäämme. Olemuksemme niin sanotusti kutsuu oikeita numeroita ja kirjaimia luoksemme, ja siksipä hän uskoikin, että itseasiassa valitsemme nimemme.

Keltään ei tietysti voinut mennä ohi naimisiinmenobuumi päivämääränä 080808, ja kiinalaisille se oli uutisten mukaan aivan erityisen onnekas päivä, vieläpä kun kahdeksikko on kyljelleen käännettynä äärettömyyden symboli. Sen sijaan kuolemasta muistuttavaa nelosta ei löydy edes kiinalaistalojen kerrosnumeroista.

Numerologiasta en oikein perusta, mutta en väitä, etteikö numerot olisi kiehtovia; pitkän matematiikan 13 kurssia lukeneena sain todellakin osani niistä. Numeroiden äärettömyys kiinnostaa rajallisen ihmisen rajallisia aivoja: kukaan kun ei voi kertoa, mikä on viimeinen luku, jos ykkösestä järjestelmällisesti lähtee laskemaan. Tai kuinka käyrä voikaan loputtomasti lähestyä nollaa. Pisteitä on loputtomiin, ja jokainen meistä on jossain pisteessä koko ajan... Alkaa melkein huimata, kun näihin pohdintoihin vaipuu.

***

Jos kiinalainen taikausko huvittaa, voin kertoa faktan länsimaisesta numeroiden mahdista: ainakaan Lufthansan koneista ei löydä istuinriviä 13. Vaan kukapa sillä haluaisikaan matkustaa.

No comments: