Wednesday, November 12, 2008

Odotettavissa: hiljaa leijaa maahan hiutaleet

Pitkälle iltaan venyvissä päivissä on toisinaan se etu, etteivät ne aina ala aikaisin aamulla. Silloin voi sytytellä ikkunalaudalle tuikkuja, kuunnella joululevyjä etuajassa ja sommitella absurdin taiteellisia jääkaappirunoja teenjuonnin ohessa.

Odotan lunta. Sen sijaan sataa vettä ties monettako päivää. Kaiken huipuksi sen jälkeen kun avasin taannoisessa pääkaupunkiseutulaisessa syysmyrskyssä vaurioituneen sympaattisen sateenvarjoni eilen, se ei ole mennyt kiinni ollenkaan. Oppii ihan eri tavalla arvostamaan kasautumismekanismia, kun luovii kokonaisen varjon kanssa luennoille, lounastamaan ja kirjaston tietokoneluokkaan. Vaan en suostu heittämään ruskeaa pienistä koirista tarinoita kertovaa varjoani pois ennen kuin olen totaalisen vakuuttunut, ettei siitä enää tule mitään. Ostin sen ennen vaihtoonlähtöä ja se on ollut uskollinen seuralainen niin Pohjois-Amerikan, Keski-Euroopan että kotimaankin sateissa. Niinpä siitä tulikin nyt residenssimme virallinen Rubiikin kuutio, jota vuorotellen yritetään saada takaisin kokoon.

Odotan myös joulua jo. Ennen sitä pitäisi tosin valmistaa kolmattakymmentä opintopistettä loppuun, mikä on aika iso kasa esseitä. Viime yönä näin ehkä noin kymmentä unta ja niistä yhdessä oli jo joululoma, enkä ollut ehtinyt tehdä mitään kursseistani valmiiksi. Siinä mielessä marraskuuhun herääminen oli ihan positiivista.

Karkasin eilen tylsääkin tylsemmältä luennolta jo 1/3 jälkeen ja nyt mietin, mitä siihenkin esseeseen voi kirjoittaa, kun toistaiseksi sisältö etukäteen odotetusta kiinnostavasta kurssista on jäänyt aika nollaan. Tavallaan kävi kyllä sääliksi luennoitsijaa, joka ilmeisestikin yrittää parhaansa, mutta tuloksena on silti karkailevia akateemista vapauttaan hyödyntäviä opiskelijoita.

Onneksi tällä välin voi kuitenkin kirjoittaa vaikka ranskan esitelmää Eiffel-tornista, tutkielmaa kulttuurienvälisestä psykologiasta ja gradun sisältöjä juutalais-marxistisesta poliittisesta historiasta. Jos ei tällä koulutuksella synny yleissivistystä niin sitten ei enää millään.

No comments: