Wednesday, July 30, 2008

Palasia viime viikoilta

1. Kulttuurienvälistä ystävyyttä.
Kun menen Ranskaan, ystäväni on ostanut minulle juustoa ja kurkkua aamupalalle, ja valkoisen peruspatongin sijaan kokojyväistä. Kun hän tulee luokseni, vaihdan ruisleivästä vaaleampaan ja etsin kaupasta marmeladeja ja pieniä jälkiruokia joka aterialle. Ruohonjuuritason kulttuurienvälistä yhteisymmärrystä.

2. Tapahtui Pariisin metroissa.
Kyynärpäätaktiikkaa, huonoa ilmanvaihtoa, ruuhka-ajan sardiinitunnelmia, vaunuun sisälle pistäyviä katusoittajia, jälkiruoka-crêpes'n syömistä, euroopansinisenä hohtavan Eiffel-tornin ohi ajamista, puisen hyllyn muuttamista asunnosta toiseen; lompakko täynnä pieniä kapeita lippuja.

3. Iltapäivä Jardin de Luxembourgissa.
Laukkuun hyvä kirja ja vesipullo, matkalla mukaan boulangerista ostettuja pikkuherkkuja. Ohi tenniskenttien, kiljahdusten ja naurun täyttämien lasten leikkipaikkojen, polkuautoratojen ja petangueta pelaavien vanhojen herrojen; Senaatin ja geometrisesti leikattujen puiden väliseltä alueelta kaksi vapaata tuolia (yksi istumiseen, yksi jaloille ja laukulle). Kulmien kurtistelua amerikkalaisille turisteille ja poliisin nappaamille nurmikontallaajille.

4. Lentokenttäelämää.
Myöhässä olevia koneita, ukkosmyrskyjä, turbulenssia pilvimuurin sisällä, lennonvaihtoja ja aikataulumuutoksia; vierustovereina saksalainen matkustelijapariskunta, japanilaisia liikemiehiä, lentopelkoinen latinopoika; minikokoisia vesipulloja, ovensa sulkevan kahvilan viimeinen patonki, lentokonetortellineja, stuertteina kaljut identtiset kaksoset; eksymisiä keskelle japanilaista koululuokkaa, keskelle suomalaisia turisteja, keskelle Euroopan suurinta lentokenttää. Välitilatunnelmaa ja aikaa lukea kansainvälisiä sanomalehtiä.

5. Latvian valkoiset hiekkarannat.
Merenrantakävelyissä on se huono puoli, että jossain vaiheessa on pakko tehdä päätös kääntyä takaisin. Ympärillä kilometreittäin valkoista pehmeää hiekkaa, hypnotisoiva merenpauhu, valtavat rannoilla lepäävät vesilinnut, yksittäiset auringonottajat, vapaudentunnetta ja paahdetta kirkkaansiniseltä taivaalta niin paljon kuin pää vain kestää.

6. Riian kesä.
Heinäkuisena lauantaina vanhankaupungin joka kulman takana on kirkko ja joka kirkon edessä kuvia ottamassa hääpari. Mukana kuvissa puluja, leivänmuruja, mukulakiviä ja kiinnostuneita turisteja.

7. Kotiinpaluu.
Parhaimmat ystävät, lettukestit, maailmanparannusta. Kun kotona odotetaan, on ilo tulla takaisin.

No comments: